VARA HÄR

Musikföreställningen ” Vara här

Via korta berättelser om sångerna – nyskrivna för denna konsert – skapar vi en musikalisk föreställning som knyter an en gemenskap där vi bekräftar oss alla i värdet av tillhörighet, där inkludering i form av dans, call respons, sång och lek omvandlar oss till ett svängigt hav som gungar.

us3

LYSSNA PÅ VÅRA SÅNGER
Hoppa
Hur mår du
Segedunda
Vi är allt

Föreställningen ”Vara här” handlar om människors behov av gemenskap och är en musikalisk föreställning där dans, call respons, sång och lek, betonar värdet av att både lyssna på och samtala med varandra. Med rytmer från Afrika, toner från saxofonen, pianospel och sång skapar vi ett svängigt hav av rörelser och kontaktytor där alla kan känna sig delaktiga. Sångerna är nyskrivna och blandas med korta berättelser där vi berör olika teman om hur vi genom att ”vara här” – i rytm, harmoni och spänningar – kan visa respekt för varandra. Musiken bidrar med en unik estetisk kraft som binder samman den enskilde individen med sin omvärld genom att sätta alla sinnen i rörelse.

Både musikaliskt och muntligt lägger vi fokus på normer och livsfrågor, tillåtelsen att vara sig själv, vara trygg i det, och att få vara annorlunda. Till detta hör även rädslan för ensamhet och utanförskap men framförallt av hur man skall bryta sig ur denna känsla genom att få sjunga och dansa tillsammans!

Kärnan i vår konsert är med andra ord teman som angår oss alla – stora som små, och denna universalitet genomsyrar vår interaktion med publiken.

Alla i gruppen har på olika och kompletterande sätt erfarenhet av att spela live med och för barn i aktuella åldersgruppen – det är en kontext vi gillar att vara i, kontakten med barnen känns för oss naturlig. Vi vänder oss framförallt till en ålder mellan 6-10 år.

Vår grupp består av:
Salieu Dibba- percussion och sång
Kirsti Øibakken Pedersen- piano och sång
Sofi Hellborg- saxofon och sång

Salieu Dibba: växte upp med den traditionella västafrikanska musiken i Gambia, men har bott i Sverige sedan mer än tjugo år. Med rötterna i den traditionella musiken är han idag en mångsidig artist som kan höras flitigt i olika musikstilar. Han har arbetat som lärare på World music school på Malmö musikhögskola, undervisat i Djembé och sång i skolor i Sverige, Danmark och Norge. Han har medverkat som musiker i teateruppsättningar och filmer. Han är en mycket eftertraktad percussionist som samarbetat med musiker från hela världen, bland andra Peps Persson, Trippel & Touch, Toumani Diabaté, Moussa Diallo, Dawda Jobarteh, Sofi Hellborg, Edo Bumba, Sousou & Maher Cissoko, Wonerbrazz med flera.

Kirsti  Øibakken Pedersen: Musiken har tagit Kirsti på många äventyr – bl.a. med musik – och dockateaterföreställningen SOS! Sange Over Sundet, den interaktiva pianoinstallationen COME PLAY WITH ME! Som teaterkompositör och skådis och inte minst under egna sjörövarflaggan som singersongwriterartisten Kirsti Meiers. Kirsti är dansk, halvt norsk och bosatt i Sverige sedan 2006 och utbildad musikterapeut.

Sofi Hellborgär en etablerad saxofonist, sångerska och kompositör med 8 cd skivor bakom sig. Musiken är en svängig blandning av afro, funk och jazz. Det är också dessa musikstilar som präglat hennes uppväxt och liv.Hon har bott och arbetat utomlands i 16 år, först i London och sedan Paris. Där spelade hon med många kända afrikanska och franska musiker. Sofi har turnerat i många länder både i och utanför Europa. Hon ledde sitt eget band i Paris i många år. 1999 flyttade hon tillbaka till Lund och har sedan dess startat och varit del av många olika projekt och undervisat i musik både på mellanstadie- högstadie- gymnasie- och högskolenivå.